Hockey keepersmaterialen
Annelies header.jpg Drone foto Matthijs 1 header.jpg Drone foto Matthijs 3 header.jpg header dames 1-21920 x 1000.jpg header dames 1-3 1920 x 1000.jpg Header foto 3.jpg Header foto 4.jpg header image007.jpg Header2 heren1.jpg Header3 heren1.jpg headers hcz 1920x1000 - (1).jpg headers hcz 1920x1000 - (10).jpg headers hcz 1920x1000 - (12).jpg headers hcz 1920x1000 - (2).jpg headers hcz 1920x1000 - (5).jpg headers hcz 1920x1000 - (6).jpg headers hcz 1920x1000 - (7).jpg headers hcz 1920x1000 - (8).jpg
 

Hockey keepersmaterialen

Keepersmaterialen 2022 - 2026

Richtlijnen omgaan met keepersmaterialen HC Zwolle 

Deze informatiefolder is bedoeld voor alle (vaste) keepers, coaches, teammanagers en wisselkeepers.

De materialencommissie van HC Zwolle doet haar best om alle vaste keepers en teams ieder jaar weer te voorzien van goede, fijne en vooral veilige keepersmaterialen, zodat jullie op een verantwoorde manier plezier kunnen beleven aan hockeyen. De veiligheid van de keeper staat daarbij voorop! 

Gedurende het seizoen zijn we bereikbaar voor jullie wanneer jullie problemen hebben met of vragen hebben over jullie keepersmaterialen.

Je kunt ons bereiken via: [email protected]


Uiteraard mag je ons ook altijd aanspreken op de club. 

De Keeperstas 

Keeperstassen worden verstrekt aan alle teams van HC Zwolle.

Wat er allemaal in de tas zit is afhankelijk van de bescherming dat noodzakelijk is voor het team.

 

Onderdelen

E-6tal

E-8tal

D/C/B

A/senioren

Legguards

x

x

x

x

Klompen

x

x

x

x

Helm

x

x

x

x

Bodyprotector

x

x

x

x

Handschoen stick

x

x

x

x

Handschoen hand

x

x

x

x

Keepersbroek

 

x

x

x

Tock

 

x

x

x

Elleboogbesch.

 

x

x

x

Keepersoverbroek

 

 

(x)

(x)

Neckprotector

 

 

(x)

(x)

Strafcornermasker 2 stuks

 

x

x

x

Nieuwwaarde Gemiddeld

500

700

1250

1750

De keeperstassen bevatten geen keepersshirt. De keeper/het team moet hier zelf voor zorgen. Voor de veiligheid moet altijd een keepersshirt worden gedragen over de bodyprotector. 

De levensduur van de materialen hangt af van de frequentie van het gebruik maar vooral van de manier waarop er mee wordt omgegaan. Ook een setje nieuwe riempjes voor je klompen kost zo’n 30 euro! Nieuw binnenwerk voor een vervuilde helm 80 euro en veel geduld om het te vernieuwen. Wees daarom zuinig op de keepersspullen én de tas! 

Helm

De meeste jeugdteams hebben een "one-size-fits-all” helm. Hierop kan alleen het elastiek strakker gezet worden om de helm beter te laten passen. Mocht de helm desondanks niet goed zitten dan kan d.m.v. een bandana of een zakdoek op het hoofd de helm passend gemaakt worden. Maak na de wedstrijd altijd de elastieken los zodat de rek hier niet uit gaat. De helm zit goed als hij niet voor de ogen kan zakken. De helm "klemt” dan op de kruin én de kin. 

Bodyprotector

Is simpel instelbaar d.m.v. de banden op de rug. Mocht de bodyprotector dan nog niet passen mag er tijdelijk een knoop in de band gelegd worden, maar haal deze na de wedstrijd er gelijk weer uit om de levensduur van deze banden te verlengen. Zorg ervoor dat de bodyprotector tegen de hals aansluit, daar waar een t-shirt normaal gesproken ook sluit. De bodyprotector moet over of boven de rand van de broek komen. Doe altijd een shirt over de bodyprotector aan. 

Legguards

Er is hier sprake van een rechter- en linker uitvoering, de uitstekende flap moet aan de buitenkant. Het bevestigen van de legguards mag voor zich spreken, ze worden door middel van riempjes aan het been vastgemaakt. Zorg ervoor dat ze niet te strak zitten, maar wel dusdanig strak dat ze niet gaan draaien. 

Kickers (klompen)

De linker- en rechterklomp zijn precies hetzelfde, het maakt dus niet uit aan welke voet je de klomp draagt. Het is in verband met slijtage zelfs verstandig om de klompen regelmatig te wisselen. Bij het aantrekken van de klomp dienen de riempjes voorop los te zitten. Nadat de voet erin zit wordt de hielriem vastgemaakt. Trek deze niet te strak aan, de klomp kan dan te ‘hoog’ boven de grond komen te zitten zodat de bal eronder kan schieten en de voet alsnog wordt geraakt. Hierna kunnen de voorste riempjes weer worden aangetrokken en vastgezet. Bij een vaste keeper kunnen de voorste riempjes, als deze eenmaal goed zitten, vast blijven. Let op dat de gespen van de voorste riempjes niet onder de zool zitten. Dit is te voorkomen door de hielriempjes buiten de voorste riempjes te bevestigen, de gespen blijven dan achter de hielriempjes haken waardoor ze niet onder de voet kunnen komen. Zorg altijd dat, indien van toepassing, 2 riempjes onder je voet door lopen en dat deze niet te strak zitten. Hierdoor knellen de voeten niet af en wordt de kracht beter verspreid waardoor de riempjes minder snel in het foam snijden. Als het voorste riempje over je tenen schiet kom dan naar de materiaalcommissie toe, dan kunnen wij er iets aan doen. Indien de riempjes door slijtage hun einde naderen, laat dit weten, zodat wij voor een nieuw setje riempjes kunnen zorgen. Doe de tong van de klompen nooit voor de legguards, hierdoor breken deze zeer snel af. Als de tong over de schenen schuurt draag dan (mini-)scheenbeschermers of een extra paar sokken. De materiaalcommissie heeft nog extra tips om dit schuren te verminderen. Bewaar de klompen in gesloten toestand in de tas, (achterste riempjes dicht, niet te strak). Dit om te voorkomen dat de riempjes kwijtraken en te zorgen dat de klomp in vorm blijft. 

Handschoenen

Deze lijken voor zich te spreken, de linkerhandschoen is de stophandschoen, de rechterhandschoen is de stickhandschoen. Zeker bij de kleinsten worden de handschoenen nogal eens terzijde gelegd, omdat je met de linkerhandschoen de stick niet kan vasthouden. Dat hoort ook zo! De stick wordt alleen in de rechterhand vastgehouden!

Keepersbroek

Doe als je de broek aantrekt altijd je schoenen uit. Als je met je schoenen in de zakken van de padding blijft hangen scheurt deze uit. Met een ceintuur en de vetersluiting dient de broek op zijn plaats te blijven zitten. Als je een overbroek bij de keepersbroek hebt gekregen moet deze altijd over de broek worden gedragen. Controleer regelmatig of de beschermende platen op hun plaats zitten. 

Strafcornermaskers

Elk team vanaf de E8 ontvangt 2 strafcornermaskers. Deze maskers blijven vaak achter in of achter het doel en raken zo zoek of worden gestolen. Let op dat je na de wedstrijd weer 2 maskers in de tas hebt zitten.

Tock

Doe ALTIJD een tock aan! Niet alleen voor jongens, maar ook voor meisjes kan dit erg veel pijn, ongemak en misschien nog veel erger voorkomen. Als de rek uit het elastiek is laat dit weten, dan kunnen wij deze innemen of vervangen. 

Elleboogprotectors

Elleboogprotectors zijn niet standaard voorzien in de keeperstas, maar kunnen op aanvraag ter beschikking worden gesteld. 

Tas

De tas is voor keeperspullen en dus geen opslagplaats voor ballen, kleding, schoenen, sticks, EHBOdozen, etc. Ga niet proppen om alles in je tas te krijgen, dit is slecht voor zowel de tas als de keeperspullen. Laat je tas open als je deze in de locker doet of, nog beter, haal alles er uit. Ga ook niet proppen om de tas in de auto te krijgen of er op zitten met je spullen er in. De tas met spullen mag je niet onbeheerd achterlaten. Dit om te voorkomen dat keepers in eigen beheer spullen gaan "ruilen en lenen”, maar ook om diefstal te voorkomen. 

Verzorging van de Materialen 

Onderhoud van de keepersmaterialen

Controleer de spullen regelmatig op slijtage. (na elke wedstrijd) Zie je dat er iets kapot begint te gaan, meld dit dan direct bij de materiaalcommissie en wacht niet tot het echt kapot is. Wij kunnen dan niets meer repareren en heb je, als we niets op voorraad hebben, een probleem. Ga niet zelf repareren of aanpassingen maken, maar ga hiervoor naar de materiaalcommissie. Wij hebben genoeg tips en trucs om hierbij te helpen. Dus ook niet zelf tapen! 

Laat spullen niet nat in een tas liggen tot de volgende wedstrijd. Daar gaat de kwaliteit heel snel mee achteruit en de geur wordt er ook niet beter van! Af en toe de legguards, klompen en handschoenen met water en een lekker geurende zeep (shampoo) afspoelen voorkomt ook stank. Controleer de schroefjes van de helm en draai ze aan. Leg je spullen niet op een hete kachel om ze droog te koken of in de volle zon. 

De keepersbroek is vaak de grootste oorzaak van die beruchte keeperslucht die in de tas overheerst. Door de broek af en toe volgens de wasvoorschriften in het label te wassen kan dit beperkt worden. Daarna te drogen hangen in een droge, warme ruimte, bv. een verwarmde schuur of garage. Haal voor het wassen wel eerst de harde bescherming uit de broek. (als dit mogelijk is) Gebruik van Fébrèze of deodorant helpt slechts tijdelijk, meestal nog niet eens een halve wedstrijd. 

Indien je je keeperspullen mee naar huis neemt (het meest ideale):

1. Je keeperspullen even laten luchten/drogen (als ze nat zijn), dus uit de keeperstas en tegen de muur rechtop zetten

2. Als ze droog zijn kun je ze weer in de keeperstas doen, de volgende indeling is vaak het makkelijkst

§ Als eerste leg je je legguards en klompen in de tas

§ Dan je handschoenen en helm

§ Daarbovenop je bodyprotector / Elleboog beschermers / Tok § Als laatste het keepershirt 

Indien je je keeperspullen op de club in een kluisje / locker gaan: 

1. Na elke wedstrijd laat je eerst je keeperspullen even luchten, dus niet gelijk in de kluisje /locker dumpen

2. Als je keeperspullen nat zijn, dan zorg je dat je zo goed als het kan afdroogt (zorg dus dat je altijd een handdoek van huis meeneemt)

3. Met het opbergen van de keeperspullen in de kist/locker moet je de volgende stappen doen

§ Als eerste leg je je legguards en klompen in de kluisje

§ Daarbovenop je handschoenen en helm

§ Daarbovenop je bodyprotector/Elleboog beschermers/Tok

§Als laatste de keeperstas, dus niet alles in de tas laten zitten!

4. Je keepershirt neem je ALTIJD mee naar huis Als je je keeperspullen op deze manier met respect behandeld, dan heb je niet altijd 'frisse en schone' keeperspullen maar dan gaan ze ook langer mee

Natte spullen

Na regen of door zweten kunnen de keepersspullen (erg) nat worden. Berg deze materialen NOOIT op in een gesloten tas. Wanneer de materialen alleen licht vochtig zijn kunnen ze boven op de tas zo goed mogelijk verspreid in de kluis worden achter Als ze dan toch nog stinken hieronder nog een aantal tips: De volgende keeperspullen kun je wassen in de wasmachine (koud wassen) of in een bad leggen §Body-protector § Elleboog beschermers §Tok § Keepersbroek Indien je legguards / handschoenen / klompen / helm ook stinken, dan bestaat er eigenlijk maar één mogelijkheid en dat is schoonmaken en in bad leggen of iets van Febreze spray gebruiken. Gebruik tijdens wedstrijden en trainingen §Tijdens wedstrijden MOET de tas mee het veld op, of je nou UIT of THUIS speelt, de keepertas gaat ALTIJD mee het veld op § Tijdens keeperstraining MOET de tas het veld op (mits het regent) § Tijdens wedstrijden heb je ALTIJD een keepershirt aan § Tijdens keepertraining heb je ALTIJD een keepershirt aan Let op: De keepertas heb je in bruikleen, ga er dus ook met respect mee om! Verzorg de spullen alsof ze van je zelf zijn. In een tas zit voor minimaal € 750 tot 1.500 aan materialen in! Mochten er ondanks bovenstaande uitleg toch nog vragen overblijven of is er iets mist met de keeperspullen dan kun je altijd contact opnemen met de materiaalcommissie. Succes en veel keep-plezier! 

Zaalriempjes

In de zaalperiode worden zaalriempjes verstrekt. In mei of juni vinden we helaas nog vaak resten van zaalriempjes om de klompen. Zaalriempjes worden verstrekt voor klompen met metalen gespen. De gespen kunnen namelijk de zaalvloer beschadigen. Beheerders staan daarom spelen met metalen gespen niet toe. De zaalriempjes zijn echter niet geschikt voor het veld. Ook af en toe trainen op het veld met zaalriempjes in de winterperiode is niet handig. We realiseren ons dat het veel werk is om de riempjes steeds te wisselen. Wanneer je ze op de juiste maat hebt afgesteld lukt dit echter wel in korte tijd. Kosten van zaalriempjes 15 euro per set! 

Een andere mogelijkheid is om de gespen met sticktape te omwikkelen zodat ze geen schade kunnen veroorzaken. Houdt er wel rekening mee dat een heel enkele keer een zaalbeheerder hier geen genoegen mee neemt. 

Keeperskluizen

Alle vaste keepers en teams met een wisselkeeper hebben de beschikking over een keeperskluis in de keep out. Met uitzondering van de jongste jeugd -teams. 

De keeperskluizen zijn voorzien van een cijferslot met een viercijferige code. Houdt deze code voor jezelf en in ieder geval zo besloten mogelijk bij teams zonder vaste keeper. 

Sluit de kluis altijd achter je en doe het slot dicht! De sloten worden jammer genoeg af en toe gestolen of door anderen veranderd van code waardoor je geen gebruik meer kunt maken van je kluis. Bij een openstaand slot kan bovendien iedereen de code van je kluis aflezen. Kosten nieuw slot: 25 euro. 

Verander nooit de code van de kluis op eigen initiatief De keepersmaterialencommissie kan dan niet meer in je kluis om spullen te herstellen, aan te vullen of te verwisselen. Het slot moet dan worden opengebroken en vervangen. 

Als je vermoedt dat de code in het bezit is van anderen, neem dan contact op met de keepersmaterialencommissie voor overleg. 

Tot slot, kluizen zijn alleen voor keepersmaterialen: tas en eventueel shirt en stick van de keeper. Kluizen in de keep out zijn niet voor ballentassen, kratten met bidons en andere opslag van items. Deze kunnen worden verwijderd! Uitzondering is de ballentas/trainingsmaterialen voor de keeperstrainers. 

Advies

De keepersmaterialencommissie helpt iedereen graag bij vragen, problemen of mankementen aan keepersmaterialen. Neem snel contact met ons op. We zijn doorgaans snel in staat om even met je naar je spullen te kijken, zaken te vervangen of advies te geven. 

Laat slijtage of defecten direct weten, het is eenvoudig om kleine schade snel en goed te herstellen. Doe dit in ieder geval dezelfde dag nog per app. 

Natuurlijk begrijpen we dat materiaal slijt/kapot gaat door gebruik op een normale manier. Aanscherping van de regels is vooral nodig omdat sommigen, materialen sterk verwaarlozen, oneigenlijk gebruiken en in enkele gevallen misbruiken. Omdat keepersmaterialen kostbaar zijn is het niet goed dat alle leden meer moeten betalen omdat enkelen niet zorgvuldig zijn. 

We kunnen met elkaar ervoor zorgen dat we de materialen lang in goede staat kunnen gebruiken! 

Borg en inname tassen

Inname van de tassen aan het eind van het seizoen zal tijdig worden gecommuniceerd via de site van HC Zwolle en per mail. De keeperstas zal dan gezamenlijk worden gecontroleerd.

Macintosh HD:Users:kleineprinzessin:Desktop:866_main.jpg